El CoE in Tourism Innovation participa a la jornada sobre prevenció i control del malbaratament alimentari
La Càtedra de Turisme, Sostenibilitat i Innovació d’IQS, juntament amb el centre tecnològic Eurecat i Formació i Treball, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, van celebrar una jornada sobre prevenció i control del malbaratament alimentari, que va reunir professionals del sector alimentari, turístic, tecnològic i social, i en la que va participar el gerent del CoE in Tourism Innovation, Ignacio de las Cuevas.
Segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, les llars espanyoles llencem a les escombraries, de mitjana anual, 31 quilos d’aliments per persona; unes xifres que signifiquen una mica més de mil tres-cents milions de quilos de menjar malgastat a l’any. Aquí, a Catalunya, les xifres són una mica més elevades, amb 34 quilos de menjar per habitant i més de dos mil milions de quilos anuals.
Per analitzar i debatre sobre les causes que subjauen darrere d’aquestes alarmants xifres, es van reunir a la seu d’IQS diferents experts del sector alimentari, turístic, tecnològic i social, entre els quals es trobava Glòria Cugat, subdirectora General d’Inspecció i Control Agroalimentari de la Generalitat; Georgina Cepas, cap de Medi ambient i Neteja de Mercabarna, i Choni Fernández, directora de Serveis Centrals i Sostenibilitat de PortAventuraWorld.
A la primera ponència de la jornada, Glòria Cugat va valorar la importància del treball en equip “a tota la cadena” com a factor fonamental per millorar la gestió dels aliments “des del camp a la taula”. Cugat també va fer referència a diferents iniciatives de la Generalitat com el projecte #JoEspigolo per combatre el malbaratament de producte fresc al camp o la divulgació i diferenciació dels conceptes de “data de consum preferent” i “data de caducitat” entre productors i consumidors.
La intervenció de Meritxell Rota, analista de Polítiques del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), es va centrar en la importància de combatre el malbaratament alimentari com a factor clau per a la consecució dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible). Si bé va emfatitzar la “contradicció” entre la lluita contra la mala gestió dels productes alimentaris amb “determinats objectius” de Nacions Unides.
La primera part de la jornada va concloure amb la intervenció de Georgina Cepas, cap de Medi ambient i Neteja de Mercabarna. La portaveu del mercat majorista de Barcelona, i també principal enclavament d’aliments frescos d’Europa, va exposar el projecte Feedback, el nou centre d’aprofitament alimentari, en vigor des de febrer d’enguany. Es tracta d’un projecte pioner en la gestió d’excedents als mercats majoristes d’Espanya, a través del qual es gestiona la matèria orgànica vegetal per a donar-li una segona vida a les fruites i hortalisses excedentàries.
Després d’una primera intervenció de Nekane Narbaiza, coordinadora de l’informe de Càritas, durant la qual va exposar les mesures de l’organització per combatre el malbaratament en les seves accions de repartiment alimentari, Choni Fernández, directora de Serveis Central i Sostenibilitat de PortAventura World, va parlar de les diferents iniciatives dutes a terme pel parc temàtic per a l’aprofitament de productes i reducció de pèrdua d’aliments.
Novament, la responsable de Sostenibilitat de PortAventura World, com s’havia esmentat anteriorment durant les intervencions, va posar en relleu la importància de la cooperació com a eina clau per a l’assoliment dels objectius d’eficàcia i sostenibilitat en matèria alimentària. Com a exemple d’aquesta acció col·laborativa, va al·ludir a la donació d’excedents d’aliments entre els menjadors socials pròxims a la zona d’oci. “Sostenibilitat no és competir, sinó compartir”, va sentenciar Fernández.
Les taules rodones, una sobre innovació social i empresarial liderada per Marina Arnau, codirectora general de Fundació Formació i Treball, i una altra sobre innovació tecnològica liderada per Ignasi de les Cuevas, gerent del Centre d’Excel·lència en Innovació Turística del centre tecnològic Eurecat, van continuar abordant el paper de la tecnologia i la digitalització a l’hora de proporcionar eines de control i gestió. Cal destacar, el projecte WasteWatch de Sodexo, i la innovació de mesurament d’aliments en Ikea de la mà de Winnow.