Els ens públics locals promotors del CoE in Tourism Innovation signen el conveni marc que materialitza l’aposta per desenvolupar projectes innovadors per al sector turístic
Els ens públics locals que formen el Centre d’Excel·lència in Tourism Innovation han signat el conveni marc que consolida l’aposta d’aquesta iniciativa público-privada per seguir treballant amb la finalitat d’afavorir la innovació, la sostenibilitat i la competitivitat de les destinacions i de les empreses turístiques de tot Catalunya i impulsar el paper tractor del turisme en altres sectors econòmics.
L’acord concreta l’objectiu de donar resposta a reptes comuns mitjançant l’intercanvi d’informació i d’experiències dins el Centre d’Excel·lència in Tourism Innovation, una iniciativa conjunta que vol promoure col·laboracions i sinergies en innovació turística a nivell d’empreses, destinacions i sectors relacionats, com el tercer sector, universitats i altres agents d’interès, per crear un ecosistema turístic amb major capacitat d’innovació i de generació de valor.
El conveni s’ha signat per part dels ens públics locals que participen en el CoE i que representen el conjunt del territori català, els patronats de turisme de les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, així com els ajuntaments de Barcelona i Vila-seca, seu del centre d’excel·lència, i el centre tecnològic Eurecat, que n’és el promotor. El CoE compta amb l’impuls de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya i amb la participació d’empreses líders del sector de diversos àmbits de la cadena de valor del turisme.
D’acord amb la cap de l’Àrea de Coneixement, Qualitat i Competitivitat Turística de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Mercè Escrichs, “és important la col·laboració público-privada en el sector del turisme per tal de generar sinergies de treball que ens portin a l’assoliment dels objectius comuns en matèria de recerca, coneixement, innovació i sostenibilitat”. Segons Escrichs, “aconseguirem els millors resultats en aquest treball conjunt, i, en aquests moments, necessaris per a dissenyar un full de ruta a seguir per a la recuperació d’aquest sector cabdal per a l’economia a Catalunya”.
En aquesta línia, el Diputat Delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona, Juan Luis Ruiz, destaca que “el CoE en Turisme és l’oportunitat que entre els diferents actors públics i privats ens hem donat per tal d’avançar en recerca i innovació al sector turístic de Catalunya, per tal d’assolir una destinació intel·ligent i digitalitzada, per a la millora de l’oferta i la demanda turística”.
“El turisme és una activitat que requereix d’anàlisi constant, i especialment en el context actual. La innovació és clau per construir una bona gestió de la destinació, i no es tracta només de tecnologia, innovació és també canviar la forma com fem les coses”, remarca el regidor de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé. “Barcelona és coneixedora i està compromesa amb una activitat turística que crea ocupació i que actua com a element de cohesió social i territorial”, afegeix.
Per la seva banda, el president del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, manifesta que “ens satisfà formar part del Hub de referència català en la promoció de la innovació turística i nous coneixements en l’àmbit del turisme i l’oci per tal d’incrementar la competitivitat i sostenibilitat de destinacions, empreses i recursos del sector turístic”. Noguer afegeix que “disposar d’un sistema d’intel·ligència turística en la que participen els principals agents públics de Catalunya i gran representació del sector empresarial, permet desenvolupar projectes d’interès comú i contribuir a definir el nou model turístic de país”.
“Des del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, creiem que la tecnologia és un dels principals vectors de canvi a la indústria turística, per això volem intensificar la incidència en les eines online per a la promoció turística de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre per tal d’incrementar la competitivitat, promoure el desenvolupament tecnològic i millorar la productivitat”, afirma la presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Meritxell Roigé.
Igualment, la regidora d’Innovació i Turisme de l’Ajuntament de Vila-seca, Cristina Cid, remarca “el paper de Vila-seca com a referent en el lideratge d’un turisme innovador i de qualitat és clau al disposar d’una infraestructura com és el Campus d’Excel·lència Internacional Catalunya Sud (CEICS), que aglutina Eurecat i els estudis de geografia i turisme de la URV. La signatura d’aquest conveni marc és un pas més, una nova aposta de totes les institucions involucrades per sumar i encaminar-nos cap a un turisme sostenible i innovador que esdevingui motor de la societat”.
La vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, afirma que “estem convençuts que el CoE in Tourism Innovation ens pot ser de gran ajut per assolir molts d’aquests nous reptes que tenim plantejats actualment el conjunt del sector i de manera particular el de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida. Uns reptes vinculats amb el Pla Estratègic del Patronat 2019-2022, el qual basa el nou model de gestió sostenible de desenvolupament turístic de la demarcació en quatre eixos vertebradors: l’excel·lència, la responsabilitat social, l’ecologia i la innovació”.
De forma paral·lela, amb les empreses privades membres del CoE s’estan signant també convenis bilaterals amb els promotors privats. Entre ells hi ha Turisme de Barcelona, l’Agència Catalana de Turisme, L’Aquàrium de Barcelona, Advanced Leisure Services, Avant Grup, Avoris, Baqueira/Beret, Best Hotels, CaixaBank, CONFECAT, Fira de Barcelona, La Pedrera-Casa Milà, Guitart Hotels, La Roca Village, MedPlaya, Oh!Tels, PortAventura World, Roc Roi i el Càmping Resort Sangulí Salou.
El CoE in Tourism Innovation es va presentar públicament el 30 de gener de 2020 i, d’entre les accions realitzades el seu primer any, destaca la creació del Centre de Recursos Turisme i Covid-19, un espai web posat a disposició de la indústria turística on es recopilen recursos per ajudar a fer front a la crisi provocada pel coronavirus Sars-CoV-2 i als reptes del sector per a la recuperació posterior a la crisi sanitària. A més, s’han creat i dinamitzat dos grups de treball en àmbits estratègics per al turisme com l’anàlisi de dades (Data Analytics) i la gestió del talent. D’altra banda, des de la seva creació s’ha realitzat un seminari web sobre la ciberseguretat en el sector turístic, impartit pel director de la Unitat d’IT&OT Security d’Eurecat, Juan Caubet, i el taller ‘Repensem els espais hospitality i d’oci en l’era post-Covid’, conduït per experts del Clúster d’Equipament de la Llar i el Contract (CENFIM).