Empreses i organitzacions del CoE in Tourism Innovation impulsen conjuntament projectes innovadors per a un turisme més resilient i sostenible
Empreses i organitzacions del CoE in Tourism Innovation impulsen conjuntament projectes innovadors per a un turisme més resilient i sostenible, entre els quals figura un estudi pilot que analitza les dades dels motors de reserves per conèixer el perfil dels visitants a les atraccions turístiques catalanes, així com un projecte que identificarà i proposarà les millors eines per a una òptima gestió del talent a les empreses i organitzacions turístiques.
En aquest sentit, “la col·laboració publicoprivada entre les empreses i organitzacions que són promotores del Centre d’Excel·lència en Innovació Turística permet generar conjuntament les eines necessàries per abordar els reptes i tendències del turisme, a fi i efecte de reactivar l’activitat turística i fer-la més resilient”, assenyala el gerent del CoE in Tourism Innovation i director d’operacions del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, Ignacio de las Cuevas.
Actualment, està en marxa l’estudi pilot del perfil de visitants d’atraccions turístiques a Catalunya a través de dades i variables de les reserves realitzades pels turistes mitjançant motors de gestió de les atraccions. Els resultats obtinguts permetran conèixer els perfils i les característiques dels turistes que visiten les atraccions turístiques de les diverses destinacions catalanes.
El president d’Advanced Leisure Services, Ángel Díaz, destaca que gràcies a les possibilitats que ofereixen les tecnologies digitals per conèixer el perfil i el comportament dels visitants, tant els actuals com els potencials, “les empreses podem disposar d’informació fiable per a la presa de decisions i, per tant, ser més eficients en l’ús dels nostres recursos de màrqueting i en les accions de promoció i de comercialització”.
Les dades, seleccionades pel Grup de Treball de Dades dels promotors del CoE, permetran elaborar informes d’anàlisi i de segmentació dels turistes mitjançant l’obtenció d’indicadors com, per exemple, l’origen dels clients, els canals de venda, l’antelació de la reserva o les tipologies de tarifa, entre d’altres.
“El turisme és una activitat que requereix d’anàlisi constant”, explica la vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, “i en el context actual arran de la Covid, les dades i totes les eines que tenim al nostre abast ens han de servir per millorar la competitivitat del sector i establir noves estratègies per un model de gestió més sostenible basat en l’excel·lència, la responsabilitat, l’ecologia i la innovació”.
La diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, destaca que “la intel·ligència turística és la base per a la gestió sostenible d’una destinació. Per això cal disposar de dades fiables, una anàlisi acurada i garantir la transferència del coneixement generat”. I assenyala que “aquest és el fonament del treball del Laboratori de Turisme de la Diputació de Barcelona (LABTurisme) i de la col·laboració amb el CoE in Tourism Innovation”.
D’altra banda, amb un enfocament de recerca qualitatiu, el projecte posat en marxa pel Grup de Treball de Gestió de Talent consisteix en identificar, analitzar i proposar les millors eines que es troben a l’abast per a una òptima gestió del talent en el marc de les empreses i organitzacions que formen part del Centre d’Excel·lència en Innovació Turística.
En base a la dotzena d’entrevistes realitzades s’ha redactat una primera aproximació a la diagnosi i s’han estudiat informes tant del sector del turisme com de sectors associats, per després analitzar i identificar eines i recursos que es poden considerar estructurals. La difusió del coneixement d’aquestes eines conforma l’objecte darrer del projecte, que cristal·litzarà amb un pla d’acció orientatiu, al qual cada empresa o organització podrà donar forma i seguiment d’acord amb les seves casuístiques particulars.
Per al director del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, Norbert Bes, “el desenvolupament de la intel·ligència esdevindrà un element clau a l’hora d’oferir un producte turístic adequat amb els nous perfils de viatgers”, fet pel que valoren de forma positiva els projectes impulsats des del CoE in Tourism Innovation.
La presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Meritxell Roigé, destaca que “apostem per la gestió del talent en l’àmbit turístic com a element clau i diferenciador que ha de permetre a les empreses i organitzacions de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre incrementar la seva competitivitat”. I afegeix que “la millora dels serveis i dels productes, així com el grau de satisfacció dels clients i la seva fidelització estan directament vinculats a processos de millora on el motor de canvi és el talent de les persones”.
Finalment, en la mateixa línia de potenciar la participació dels agents que formen la cadena de valor del turisme i la col·laboració entre ells per generar nous projectes tractors, es treballa en la constitució del Consell Acadèmic del Centre d’Excel·lència en Innovació Turística, format per una àmplia representació d’institucions acadèmiques catalanes amb estudis o unitats de recerca especialitzades en Turisme.