La Guia de Bones Pràctiques en Innovació a Destinacions recull la iniciativa del CoE in Tourism Innovation com a experiència publicoprivada de foment de la innovació turística
SEGITTUR ha publicat la Guia de Bones Pràctiques en Innovació per a Destinacions Turístiques Intel·ligents, en la qual es dona visibilitat a gairebé 40 actuacions destacades en innovació turística.
La guia recull el cas del CoE in Tourism Innovation, que és una iniciativa compartida entre el sector públic i privat per afavorir la innovació, la sostenibilitat i la competitivitat de les destinacions i empreses mitjançant activitats de recerca aplicada, innovació, transferència del coneixement i serveis d’intel·ligència competitiva. El centre d’excel·lència ha estat promogut per Eurecat amb la col·laboració inicial de la direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, les quatre Diputacions catalanes i els ajuntaments de Barcelona i Vila-seca, així com per empreses líders del sector.
Impulsar la innovació en turisme suposa utilitzar una palanca per a la millora dels processos i serveis turístics, un reforç de la resiliència i la capacitat de resposta davant nous reptes, servint de base per al desplegament d’estratègies de diversificació, fomentant el desenvolupament de capacitats i l’increment de la cultura de la innovació al sector, segons ha destacat el president de SEGITTUR, Enrique Martínez, a la seva presentació a la Fundació Cotec.
La innovació com una eina al servei de la gestió turística s’incorpora en el model de Destinacions Turístiques Intel·ligents, com un dels cinc eixos en els quals es recolza, juntament amb la governança, la tecnologia, la sostenibilitat i l’accessibilitat.
La Guia té un doble objectiu; per una part, presenta els principals impulsors i facilitadors de la innovació pública a disposició de les entitats locals, mostrant els elements més disruptius al servei de les administracions locals, destacant la seva aplicació en turisme, com és el cas de la compra pública en innovació fins als sandboxes o als laboratoris urbans.
Entre aquestes eines també s’inclou la Plataforma Intel·ligent de Destinacions que dotarà d’interoperabilitat a l’oferta de serveis públics i privats al turista. Una plataforma que permetrà a tots els agents relacionar-se amb el turista de manera digital, intel·ligent i escalable. A més, aquesta plataforma es dissenyarà de forma modular, de manera que es puguin anar afegint components de forma progressiva, i permetrà el desenvolupament de noves solucions compartides, com serveis al núvol, beneficiant aquestes solucions a destinacions turístiques amb necessitats i diagnòstics comuns.
D’altra banda, la Guia recopila prop de 40 bones pràctiques desenvolupades a destinacions com Lloret de Mar, Benidorm, Atenes, València, Múrcia, Santander, Caravaca de la Cruz, Puerto del Rosario, Barcelona, Bayona, Hondarribia, Valladolid, Pamplona, Adeje, Donostia-San Sebastián, Màlaga, la Costa del Sol, Granada, Castelldefels, Logroño, Gijón, Elx, Segòvia, Ponferrada, Torremolinos, Sevilla, Terol, Torrevieja i París.